Комплексът „Свещоливница“

20151008_172530

Свещари е разположено в самото сърце на Лудогорието, заобиколено от поля, гори и хълмове, на хвърлей разстояние от прочутата Свещарска могила, приютила тракийската царска гробница, паметник на ЮНЕСКО. На няколко километра от селото се намира и „Демир баба” теке, мистично място, духовно средище от времето на траките до наши дни.

В Работилницата на комплекса посетителят може да се запознае с технологията на един прастар занаят, дал името на селото – леенето на свещи. Може да се наслади на готовите изделия от керамика и восък, а и да се позабавлява сам да си направи свещ(и) – за спомен, за подарък, за романтична вечеря… – по модели на български художници.

Постоянна експозиция „Огън-свещенодействие“ – един секващ дъха скулптурен ансамбъл на открито, който си струва да се преживее. Магията на огъня е изваяна от ръцете на такива знакови фигури на съвременното изобразително изкуство, като акад. Крум Дамянов, проф. Емил Попов, проф. Иван Славов, доц. Кирил Матеев, доц. Емил Бачийски, Иван Русев и много още.

Галерия от картини по темата за Огъня, представена блестящо от майсторите на четката: проф. Десислава Минчева, проф. Станислав Памукчиев, проф. Петър Чуклев, Николай Янакиев, Любен Диманов, Стефан Чурчулиев… все имена, които не се нуждаят от представяне.

Комплексът „Свещоливница“ е ярък и нестандартен щрих от картината на популярния и изключително наситен с културно-исторически обекти археологически резерват „Сборяново“. На любознателната публика се предлагат печатни и видео материали на историци, краеведи, етнолози, културолози с акцент върху Гетската държава от I хилядолетие пр. Хр., върху османския период и по-конкретно изследванията за Демир Баба – Железния баща, както и изобщо за многовековната история на този край.