Предстои 36-ият поход „По стъпките на четата на Таньо войвода”.

Уважаеми съмишленици,

Предстои 36-ият поход „По стъпките на четата на Таньо войвода”.

Поход ще има!

Разбира се, ще се съобразим с епидемиологичната обстановка в този момент в страната. През целия маршрут от гр. Тутракан, през с. Пожарево, гр. Исперих, гр.Разград и гр.Попово, ще преминат само организаторите, но в съответните населени места, през които походът преминава, по график ще ни посрещат ученици и общественици.

Тази година честваме 145 години от Априлските събития и, пишейки обявата за похода, се замислям за пролетта на 1876 г. Дали четите на Ботев и Таньо са имали предпазни маски и какво точно разрешително им е дал османският султан? Също както сега, в империята е имало „изборна обстановка“ – младотурците напъват за смяна на властта. В международен план, обстановката е сходна – Великите сили кроят плановете си и се договарят сферите на влияние.

Народът в „Българско”, по същия начин… Едни се чудят да сменят ли фесовете с калпаци и за всеки случай подготвят и двете. Водачите спорят чия тактика е вярна – на „младите“ или на „старите“…

Да, не може да се разсъждава за един исторически период с мерките на друг такъв, но поведението е идентично. Единици тръгват, ще тръгнат и сега на поход, започнат пред паметта на априлци, за по-добро образование на децата ни, за по-добро бъдеще!

Д-р Анатолий Кънев

Председател на КПД „Родно Лудогорие“