19-и традиционен поход “По пътя на Бедреддин”

poster-Bedreddin-2015-small

На 9 и 10 ноември 2015 г. в гр. Разград  ще  се  проведе 19-ият поред поход „По пътя на Бедреддин“

Организатор е Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“, стопанисващо настоящото мероприятие, както и похода „По стъпките на четата на Таньо войвода“ от 30 май до 2 юни. Тази година ще се съберат 75 учители от цялата страна и под формата на семинар ще се докоснем до последните постижения на историческата наука, свързани с важни събития от българската история. Събитието се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката, община Разград, Историческия музей – Разград, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Основни лектори ще бъдат проф. Христо Матанов – СУ, проф. Милко Палангурски – ВТУ и г-жа Христина Маркова – главен експерт – МОН. Мястото е Градската художествена галерия „Проф. Илия Петров“, където ще бъдат изложени творби на народния художник Асен Попов. Изборът на директора на галерията Тодор Тодоров не е случаен – като част от събитието, в 17.30 ч. на 9 ноември, ще бъде представена книга за Юксел Чаушев със заглавие „Тук на тази земя“. Художникът  е духовен баща на Юксел Чаушев – и двамата почетни граждани на Разград.  Целият живот на Юксел Чаушев е отдаден на града и театъра. Талантлив актьор и режисьор, той прави роли и спектакли, които са еталон за качествено театрално изкуство. Ярката му личност и интелектуално присъствие имат своето запазено място в пространството на Духа и Словото.

КПД „Родно Лудогорие“ има привилегията да бъде издател на книга за своя съмишленик, приятел и, бих казал, един от основателите на Дружеството. Преди 19 години заедно с „чичо Юксел“ основахме този поход,  основахме го тук, на тази земя. С помощта на хора като него в момента изявите ни имат   национален статут, провеждат се два исторически похода, в които се включват над 30 000 човека, издава се списание, правят се национални викторини за есе, стихотворение, мултимедия и рисунка за ученици от цялата страна.

Вярно е, че през последните години вниманието е съсредоточено най-вече върху изборните резултати – местни и парламентарни (и дано се родят писатели като Алеко Константинов и Елин Пелин, та да опишат отново как се правят избори у нас, а и колоритните им герои), но ще е добре да се замислим, че крайният победител, както ни учеше проф. Александър Фол, е победителят на културния фронт.  А тя – културата – е поведение, а не думичка в речника. Тя не прави разлика между етноси и политически партии.

Заповядайте на 9 и 10 ноември на нашите начинания в гр. Разград (по приложената програма), където се надявам заедно да осмислим тезата:  „По-важно е не откъде, а накъде сме тръгнали“.

Книга за Юксел Чаушев

DSC-0434